Sociaal zekerheidsrecht

 

Problemen met en vragen over (besluiten/beschikkingen die betrekking hebben op) uw uitkering op basis van de:

- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De uitvoering van deze wet, waaronder nu tevens valt de Jeugdwet en de Participatiewet, valt sinds 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeentes in Nederland. Ook het verstrekken/toekennen of weigeren van een persoonsgebonden budget (pgb) valt nu onder de verantwoordelijkheid van de gemeente (artikel 6 Wmo).

Aanvragen om een voorziening op basis van de Wmo kunnen zijn:

  •  hulp in de huishouding (artikel 4, lid 1 onder a Wmo)
  • medische hulpmiddelen: bijvoorbeeld een rolstoel
  •  vervoersvoorzieningen: collectief of individueel vervoer, scootmobiel, autoaanpassing, bruikleenauto dan wel een geldbedrag bedoeld voor een zelf te regelen voorziening (autokostenvergoeding, taxikostenvergoeding, rolstoeltaxikostenvergoeding).
  • voorliggende voorzieningen:  kinderopvang, oppascentrales, maaltijddiensten,  hondenuitlaat-service, boodschappendiensten, enz.
  •  woonvoorzieningen:  dit kunnen zijn een tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten, ofwel aanpassingen van de woning bijvoorbeeld middels het plaatsen van tilliften, badliften, douche/toiletstoelen, douchestretchers, of badtransferplanken, ofwel het plaatsen van een losse woonunit. Ook het maken van een uitraasruimte valt onder mogelijke woonvoorzieningen.

 

- Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

- Wet werk en bijstand (WWB)

- Werkloosheidswet (WW)

- Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA/WGA/WAO)

- Wet Wajong

- Ziektewet (ZW)